Als negatieve emoties en overtuigingen die belemmeren een grote rol spelen bij je afvalpogingen, heb je wat anders nodig dan een nieuw dieet of eetschema. Anders eten houdt je niet vol omdat emoties je (eet)gedrag bepalen. Als dat leidt tot ongewenst eetgedrag zoals bijvoorbeeld troosteten, voel jij je daarna nog slechter over je zelf waardoor je vervolgens dat gevoel weer probeert weg te eten. Uiteindelijk zul je het afvallen wederom opgeven. Je bevindt je in een vicieuze cirkel die maar niet te doorbreken lijkt.

De oplossing zit hem dus in hoe jij je voelt en hoe jij over jezelf denkt. En dat bepaalt weer de ruimte die jij jezelf geeft om een zeker resultaat te kunnen behalen. De oplossing die je nodig hebt moet er voor zorgen dat je niet alleen anders over jezelf denkt, anders tegen jezelf aankijkt, maar dat jij je ook daadwerkelijk ánders voelt.

Dat is leuk gezegd Sylvia, maar zolang ik de kilo’s er niet af krijg, ga ik mij ook niet anders voelen!

Dit is nou precies één van de gedachten die het patroon van afvallen en weer aankomen in stand houdt. Het is het eeuwige kip-ei-verhaal. Wat je hier eigenlijk zegt is dat je gewicht bepalend is voor hoe jij je voelt. Waren het nou juist niet de gedachten over jezelf die er altijd maar weer voor zorgden dat je toch weer aankwam?

Geloof mij. Pas als jij je anders voelt over jezelf, is er pas ruimte om gewicht te kunnen verliezen. Eerder niet. Zo simpel is het.

Hoe verander ik dan mijn gevoel over mezelf?

Je krijgt wat je met hoofd wel weet maar in je hart niet voelt niét op één lijn met ‘handvatten die je krijgt aangereikt’, nieuwe inzichten, of oefeningen waarbij je tegen jezelf in de spiegel moet zeggen dat je (bijvoorbeeld) van jezelf houdt. Dat komt echt niet binnen hoe hard je ook je best er voor doet. Je hebt misschien zelfs een hartgrondige hekel aan je lijf gekregen. Dus tegen je spiegelbeeld zeggen dat je van jezelf houdt…. No way! Dat voelt erg tegennatuurlijk.

Je mindset veranderen lukt niet als je gevoel jou wat anders vertelt.

Je krijgt je issues ook niet opgelost met mindfulness. Mindfulness geeft slechts bewustwording. Dat kan weliswaar helpen om er achter te komen waar het probleem zit of wat er speelt, oplossen doet het niks omdat dan nog steeds je gevoel wat anders blijft zeggen. Natuurlijk is wel éérst bewustwording nodig om een volgende stap te kunnen zetten.

Wat ook verre van voldoende werkt is iets leren. Bijvoorbeeld leren om je ‘valkuilen’ te omzeilen en verleidingen te weerstaan. Iets leren kost tijd, moeite en veel energie. Vaak gaat het dan weer om negatieve energie en dat geeft opnieuw frustratie.

Je enige valkuil is je onderbewuste wat jou continue saboteert!

Je hoeft ook geen grip te krijgen op of controle te krijgen over je eetgedrag. Kost wederom veel te veel moeite en geloof mij, dat gaat allemaal niet werken namelijk. Want wat moet je er allemaal wel niet voor doen!?

Je hebt iets nodig wat vele malen krachtiger is!

Iets wat er voor zorgt dat je hart hetzelfde voelt als wat je hoofd je vertelt. Want als die twee heel verschillend zijn van elkaar, ben je dus zoals dat heet niet ‘afgestemd’ op jezelf. Als we er voor zorgen dat die twee met elkaar op één lijn komen, dan is het veel makkelijker om bij jezelf te blijven en te bepalen wat goed voor je is. Vanuit je gevoel, een positief gevoel. En er hoort nog een derde bij en dat is je ‘gut’ gevoel. Je onderbuikgevoel, je intuïtie.

Je hebt iets nodig wat bij JOU als VROUW past. Tools en methodieken die door mannen zijn ontwikkeld, zullen altijd dat essentiële puzzelstukje missen wat jij als vrouw nodig hebt. Vrouwen zitten nou eenmaal anders in elkaar. Ons brein werkt anders, we communiceren op een andere manier dan mannen, ons stresssysteem werkt anders, onze focus is anders én we hebben rekening te houden met onze hormonale cyclus. Dat alles te samen maakt dat we de dingen anders aangereikt moeten krijgen omdat we het anders verwerken!

Je hebt iets nodig wat niet alleen rekening houdt met jouw eigen waardes ontstaan vanuit je opvoeding of gevormd uit trauma’s of vervelende gebeurtenissen, je hebt iets nodig dat verder gaat dan wat jij zelf hebt meegemaakt. Veel verder. Je hebt iets nodig wat de keten doorbreekt van interrelationele patronen die generaties lang in de genen opgeslagen hebben gelegen.

Je hebt iets nodig wat jou niet opnieuw terug in de pijn laat gaan. Sommige methodieken beweren dat je eerst door de pijn heen moet om daarna te kunnen helen. Geen idee waar die misvatting vandaan komt. Geloof mij alleen als ik zeg dat dát totaal onnodig is. Dat maakt de methodiek geheel veilig, want bij methodieken waar je wél door de pijn moet bestaat er altijd een zeker risico dat de pijn, het trauma, de vervelende gebeurtenis alleen nog maar dieper verankerd raakt in je systeem….

Je hebt iets nodig wat volledig MET JOU resoneert. Niemand kan écht begrijpen waar jij door heen moet, wat jij voelt, wat het met jou doet. Zelfs de beste psycholoog in het land niet. Het is jouw verhaal, jouw story en van niemand anders. Dus moet het nieuwe scenario aansluiten bij jou. De woorden die gebruikt worden in de sessies moeten jouw eigen woorden zijn en mogen nimmer worden ingevuld door de degene die jou begeleidt. Dat maakt een énorm verschil in de begeleiding.

Je hebt iets nodig wat jou er iets terug voor in de plaats geeft. Dus ruimen we een negatieve emotie of blokkerende gedachten op, dan krijg je er iets voor terug wat meer ondersteunend en passend is. De negatieve emotie of blokkerende gedachten wordt daarmee als het ware overschreven.

Dát is Creatrix®!