Tweeënhalf jaar geleden rondde Anneke haar Creatrix®-traject af. Ik was benieuwd hoe het nu met haar gaat en nodigde Anneke uit voor een interview.

Lees hoe Anneke nu gelukkiger is dan ooit.

Hoe kijk jij terug op jouw Creatrix®-traject?

Heel waardevol. Ik sta zoveel vrijer in het leven. Lichter. Alles is heel helder. Soms was ik in een soort waas aan het leven en dat heb ik niet meer. Dat is echt heel fijn.

Dat merk ik ook bij de studie die ik nu doe. Ooit heb ik geleerd dat als ik doorzet dat het wel lukt en dat ik daarvoor héél hard door mijn eigen angsten heen moest breken vóór Creatrix®.  Daar heb ik nu helemaal geen moeite mer mee.

Ik ben er ook assertiever van geworden. Ik leer elke dag nog bij doordat ik zelf anders ben geworden. En het is nu 2,5 jaar geleden, mijn traject, maar zo voelt het niet. Het is nog steeds als vrij nieuw. Dat is gewoon heel prettig.

Kun jij je nog herinneren hoe het voor je was vóór Creatrix®?

Het heeft mijn leven omgeturnd. De blokkades die bij een ander lagen? Doordat ik er anders mee ben omgegaan en anders in mijn vel zit, is de ander ook omgedraaid. De ontspanning die ik nu heb heeft de ander ook doen ontspannen. Ik ben gelukkiger dan ooit! Ik ga er  helemaal door lachen!

Ik was altijd heel krampachtig. Ik was krampachtig bezig om het leven te krijgen zoals ik het wilde en om degene waarvan ik het meeste hield te krijgen zoals ik het wilde. Door Creatrix® heb ik gemerkt dat het zo niet werkt. Je moet zelf beter in je vel zitten en niet van iemand anders verwachten dat ie anders wordt omdat het voor jou beter is. Zo werkt het niet. Je moet het zelf doen. Dat had ik toen niet.

Er is veel veranderd inmiddels in je leven. Wat is je grootste verandering sindsdien?

Ik ben niet meer bang wat andere mensen van mij denken. Af en toe heb ik dat nog wel maar ik kan het dan sneller pareren. Ik durf gewoon hardop te zeggen waar ik goed in ben, wat ik kan, dát ik het kan. Dat had ik nooit. Ik was altijd een soort van vals bescheiden. Ik sta voor wie ik ben en dat was helemaal niet zo. Ik hoopte altijd dat iemand anders mij een keer zag en dat heb ik niet meer.

Maak jij andere keuzes nu jij je anders over jezelf voelt en anders over jezelf denkt?

Jazeker. De relatie en liefde destijds was wel goed maar mijn partner zag heel veel hoge bergen om samen te gaan wonen met een kind erbij. Dat zag hij gewoon niet voor zich. En eigenlijk vlak na het Creatrix®-traject is dat wel gebeurd en dat is zo mooi dat dat er uit is gekomen.

Verder heb ik altijd al heel lang over mijn studie nagedacht en dan twijfelde ik ook wel maar nu ben ik het ook echt gaan DOEN. Eigenlijk vanaf het moment dat ik in de klas stond en een keer heb meegekeken voordat ik mij opgaf voor de opleiding, maar ook het moment dat ik stage ging lopen dacht ik: Oh? Is DIT het? Oh, maar DIT kan ik wel!

Ik word constant bevestigd in wat ik zelf kan en dát ik het inderdaad kan. Dat had ik niet gedacht. Ik denk dat ik anders nog veel te bezig was geweest met hoe kom ik over en wat doe ik dan? Nu was het alleen maar: dit kan ik wel!

Dat is nog steeds nu na een half jaar van de 2-jarige opleiding Ik ben zelfs zo ver dat ik ga vragen of ik het kan versnellen. Of ik het in anderhalf jaar kan doen in plaats van in twee jaar. Dat had ik vroeger nooit gedurfd. Want dan moet je dus ook gaan zeggen dat jij denkt dat je dit wel kan! Dat je het wel beheerst voor de klas staan.

Soms denk ik nog wel eens, wie denk je dat je bent? En dan denk ik: Nou ja! Iemand die 20 jaar ervaring heeft voor groepen en al 6 jaar en langer in klassen! Ik weet nu gewoon wat ik kan en durf dat ook te zeggen. Wat ik wil en wat ik kan en wat ik doe. Dat had ik vroeger nooit gedaan.

Is dat ook in lijn met jouw gevoel?

Ja, het is een diep weten en dat is een gevoel. Net als bij de relatie van ons. Wij weten, wij voelen, het is een soort weten dat het goed zit!

Je geloofde heel lang dat mensen jou aardig zouden vinden als je slanker zou zijn. Wanneer kwam voor jou het kantelpunt dat je dacht: het zit in mij, niet in een dieet.

Ik weet wel dat ik op een gegeven moment midden in het traject met mijn vriend naar het theater ging en mijn oom tegenkwam. Hij herkende mij in eerste instantie niet. Dus ik liep op hem af. En hij moest nog een keer kijken. Ik zei toen: ik weet wel waardoor dat komt hoor. Ik straal iets totaal anders uit! En toen dacht ik ook ik ben geen gram afgevallen maar ik ben dus toch iemand anders en voor een ander ben ik dus ook iemand anders. Dat vond ik echt heel grappig om mee te maken. Heel bijzonder. Dat ik dacht; ja maar jij weet toch precies wie ik ben? Jij kent mij toch? Je hebt mij een half jaar geleden nog gezien!

Wat zou jij tegen andere vrouwen willen zeggen die zichzelf in de weg zitten?

De situatie zoals die is, is niet vast. Het is nooit ZO MAAR zoals het is en hier moet ik het maar mee doen. Er is dus altijd wel ergens een oplossing.

Voor mij was de oplossing Creatrix® omdat ik op een wonderbaarlijke wijze tegen mezelf heb gezegd (in de sessie, red) hoe het anders moest. En dat is voor mijn gevoel wat het is. Je praat tegen je eigen onderbewuste.

Je bent namelijk altijd de beste leraar van een ander, over de situatie van een ander. Voor een ander heb je altijd een oplossing. Je moet dit, of je moet dat, of als ik jou was dan zou ik… maar als het om jezelf gaat, kan je dat eigenlijk niet. Als het om jezelf gaat in een fictieve situatie zoals je bij Creatrix® doet, dan help je jezelf terwijl je een ander helpt. En dat vind ik zo’n gouden vondst! En dat het niet alleen per ongeluk is maar dat het ook écht helpt. Ik vind het echt een gouden vondst. En dat is denk ik ook wat Creatrix® is. Je helpt een ander en daardoor jezelf.

Voel jij je inmiddels jezelf?

Ja. Ik voel mij mezelf. Er zat voorheen iets wat van generatie op generatie is doorgegeven. Ik herken het ontzettend bij mijn eigen moeder, bij mijn oma, en dan denk ik, oh ik heb dat helemaal niet meer!  Ik heb het ook écht helemaal niet meer. Dus ik vind het bij tijd en wijle ook wel moeilijk om in te voelen. Dat lukt mij niet meer. Dan denk ik: waar maak je je druk om? En dat gun ik iedereen!