Nog niet zo heel lang weet ik dat ik ben opgegroeid met een narcistische moeder. Pas toen kon ik zien waarom ik mij als kind gedroeg zoals ik mij gedroeg. Ook kon ik zien waarom ik in mijn leven de keuzes maakte die ik maakte en (onbewust) situaties opzocht die ik opzocht, en waarom ik de relaties had die ik had. Dat maakte nog meer duidelijk dan wat ik intussen al wist en wat ik inmiddels had opgelost!

Ik hield mij als kind en later ook als volwassene klein en was behoorlijk onzeker. Ik voelde mij het onbegrepen meisje dat zich niet gehoord en gezien voelde, dat dacht dat ze niet aan de verwachtingen van anderen kon voldoen. Ik voelde mij vaak gekleineerd en de grond in getrapt en daardoor eenzaam en alleen. Dat maakte mij weer boos en verdrietig tegelijkertijd.

Ik kon het voor een gedeelte altijd wel koppelen aan de moeizame relatie met mijn moeder maar ik kon er nooit precies de vinger op leggen. Ik wist alleen dat ik niet gelukkig was. Ik kon steeds minder genieten van de dingen in het leven en voelde mij gaandeweg steeds minder mezelf. Het beïnvloeden mijn doen en laten en vooral hoe ik me voelde en hoe ik over mezelf dacht. ’s Avonds in bed lag ik te piekeren. Zoekend naar een antwoord wat er nou precies met mij aan de hand was.

Ik heb lang niet geweten wie ik was en wat ik wilde

Nu ik weet wat ik weet, weet ik waarom ik mij als kind gedroeg zoals ik mij gedroeg. Opgroeien met een narcistische ouder betekent dat er geen ruimte is voor jou. Er is weinig ruimte om je eigen identiteit te ontwikkelen want de narcist ‘gebruikt’ jou om haar eigen identiteit, haar eigen tekortkomingen, te voeden. Geen wonder dat ik lang niet heb geweten wie ik precies was en vooral wat ik nou eigenlijk wilde. Door de ‘behandeling’ van mijn moeder leerde ik dat ik kennelijk niet zo veel waard was en dat het mijn ‘taak’ was om te zorgen dat ik de ander tevreden stelde.

Ook ontving ik continue tegenstrijdige signalen waardoor ik het gevoel had dat ik voortdurend op mijn hoede moest zijn. Door die tegenstrijdige signalen wist ik namelijk nooit van tevoren waar ik aan toe was. Dat gaf een unheimisch en onveilig gevoel. Bovendien maakte het mij verward. Want ik leerde dat ik niet kon vertrouwen op mijn eigen waarneming. Ik hield mij klein om zo min mogelijk op te vallen. Dat was het meest veilig. Geen wonder dat ik mij later niet gezien en gehoord voelde want ik viel nooit op en liet mijn stem niet horen.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van de impact van opgroeien met een narcistische ouder waarvan de impact flink door bleef sudderen in mijn dagelijkse leven.

Je trekt aan wat je uitstraalt

Je zoekt automatisch en onbewust situaties op die bekend zijn. Ook al zijn dat situaties die jou niet dienen. Je trekt als het ware aan wat je zelf uitstraalt. Hoe je het in leven staat en tegen de dingen aankijkt, bepalen je acties, je gedrag en hoe je je voelt. Dat beïnvloedt niet alleen wat je terug krijgt van de ander, het houdt ook de overtuigingen in stand waardoor je onbewust bevestiging krijgt van je overtuigingen. Zie je wel. Het doet er niet toe wat ik zeg of doe, want ik word toch niet gehoord of gezien. Dat zorgde er weer voor dat ik mij steeds meer terug trok in mijn schulp.

Het is die vicieuze cirkel van een patroon wat in stand wordt gehouden door belemmerende overtuigingen. De overtuiging en het gedrag wat daaruit volgt houdt de overtuiging vervolgens in stand. Sterker nog, je komt er steeds meer in vast te zitten als je het niet durft aan te kijken.

De mening van een ander telde voor mij zwaarder dan eigen keuzes maken

Zo was ik altijd gericht op de ander. Gericht om de ander niet onnodig boos te maken. Gericht om de ander tevreden te stellen en te houden. Als de ander niet boos werd en blij was, was ik het meest veilig! Ik vond het vreselijk als iemand boos op mij was. Dus deed ik alles om de ander te pleasen waarbij ik steeds over mijn eigen grenzen heen ging. Ik zei ja op dingen die ik niet wilde maar wilde de ander niet boos maken. Dat telde voor mij zwaarder dan mijn eigen keuzes maken of nee durven zeggen. Alleen de gedachte al dat iemand mij dan niet aardig zou vniden, vond ik verschrikkelijk. Ik vermeed daarom zoveel mogelijk conflicten. Het betekende wel dat ik voortdurend over mij heen liet lopen.

Veilig en comfortabel leven leidt niet naar vrijheid

Overtuigingen die de regie hebben overgenomen werken als een overlevingsmechanisme. Door volgens je overtuigingen te leven houd je jezelf veilig en in een comfortabele situatie. Maar veilig en comfortabel ‘leven’ leidt niet naar vrijheid. De vrijheid om eigen keuzes te maken die passen bij jouw EIGEN-waarde bijvoorbeeld.

Het voelde als overleven

Er komt een punt dat het gaat schuren. Dat het indruist tegen wie je diep van binnen bent en wie je wilt zijn. Je overtuigingen werken niet langer om te ‘overleven’. Het VOELDE ook als overleven en dat kostte mij bergen met energie en gaf stress. Uiteindelijk kwam ik op dat punt. Het punt dat ik het zat was om mezelf zo in de weg te zitten. Het beïnvloedde mijn ondernemerschap, mijn relatie, alles. Als ondernemer beïnvloedde het de resultaten die ik had. Die bleven uit of waren hooguit middelmatig. Daarom stak ik er nooit bovenuit. De potentie waarvan ik voelde dat ik het wel in mij had, kwam er maar niet uit. Doodzonde.

Ik wilde weer de vrolijke versie van mezelf worden

Ik wilde mij niet langer laten leiden door mijn negatieve emoties en laag zelfbeeld. Ik wilde weer de vrolijke versie van mezelf worden! Ik wilde zelf de regisseur van mijn leven zijn!

Dat was het moment waarop ik rond begon te kijken naar een oplossing. Zo kwam Creatrix® op mijn pad en dat heeft gezorgd voor een hele grote interne schoonmaak wat mijn leven echt heeft omgeturnd. Nu help ik zelf (voornamelijk ondernemende) vrouwen die een moeizame relatie of ronduit slechte relatie met ouders of één van de ouders hebben gehad om voorgoed af te rekenen met alles wat hen verhinderd om zich gelukkig te voelen en om hun mooiste dromen na te jagen.

Aju Paraplu!

Ook jij kunt weer de vrolijke versie van jezelf worden en de regie terugpakken over je leven en de keuzes die je maakt. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvend Aju Paraplu Gesprek waarin ik feilloos in kaart breng welke bewuste én onbewuste blokkades jou weghouden om je emotioneel en mentaal vrij te voelen.

Gun het jezelf om het te onderzoeken en maak van 2022 JOUW jaar!

Boek rechtstreeks een afspraak in mijn digitale agenda: https://calendly.com/sylvia-73/90min