Hoe is het met jou? Hoe leef jij tegenwoordig je leven? Houd je het nog vol? Ben je het zat? Word je door angst geregeerd? Angst werkt verlammend en is een slechte raadgever. We zijn ruim een jaar verder nadat tante Co ons leven binnenkwam. De rek raakt er een beetje uit ondertussen is het einde nog lang niet in zicht.

 

Leg je eigen geluk niet in andermans handen

Heb je sindsdien gewacht op betere tijden? Zonde van je tijd geweest. Want een jaar verder zijn we nog steeds gebonden aan restricties, zijn we er nog lang niet, en wordt het dagelijkse leven nooit meer zoals het was. En dus heb je wat mij betreft een kostbaar jaar van je leven verspild vanaf het moment dat je een afwachtende houding aannam. Je hebt hiermee jouw eigen levensgeluk in andermans handen gelegd.

Alles is precies zoals het moet zijn

Het heeft ook geen zin om terug te verlangen naar hoe het was. Dat is verlangen naar tijden die sowieso niet terug gaan komen in de oude vorm. Je houdt jezelf dan flink voor de gek. Als je dat doet, dan blijf je hangen in het verleden en vergeet je nu te leven. En weet je, alles is altijd precies zoals het moet zijn.

 

Leef meer in het hier en nu

Het heeft ook geen zin om jezelf zoet te houden met gedachten als: als iedereen straks nou maar gevaccineerd is, als de terrassen straks maar weer open zijn, als, als, als. Dat zijn gedachten die betrekking hebben op de toekomst en dus vergeet je nu te leven. Je bent niet in het hier en nu. En eigenlijk zeg je tegen jezelf: ik ben niet tevreden met hoe het nu is.

Verander alleen wat je kúnt veranderen

Wat je ook vindt van de situatie, de maatregelen, we hebben het te doen met de maatregelen die gelden. Dat is iets waar we maar weinig invloed op uit kunnen oefenen (tenzij we een revolutie starten.. ). Het is verspilde energie om te proberen te veranderen wat je niet KUNT veranderen. Het geeft frustratie en stress.

Waar je wel invloed op kunt uitoefenen is hoe jij er zelf in staat. En daarin heb je een keuze. Altijd. Het is verspilde energie om er met een negatieve houding in te staan. Het helpt je niet en de situatie verandert er niet door. Je maakt het jezelf daarmee onnodig moeilijk en je ervaart minder levensvreugde. Beetje bij beetje raak je steeds meer  van jezelf verwijderd. Door bij jezelf te blijven en mee te bewegen met dat wat is ervaar je meer rust en en voorkom je dat jij jezelf een depressie in praat.

Ik heb het al eens eerder gezegd, corona laat ons heel goed zien waar onze eigen belemmerende gedachten zitten. Deze worden in de huidige situatie juist uitvergroot. En als dat bij jou het geval is, heb je het in deze tijd extra zwaar. Dat snap ik! En tegelijkertijd is het je KANS om er NU korte metten mee te maken.

Wat vertel jij jezelf?

Als ik iemand hoor zeggen in deze tijd: ik heb afleiding nodig! (en dat hoor ik véél mensen zeggen) dan vind ik dat hoogst interessant. Wat vertel jij jezelf hiermee? Het kan natuurlijk ‘gewoon’ een uitspraak zijn. Ik weet ook dat in onze communicatie verborgen boodschappen zitten. Metaforen. Hiermee probeert het onderbewuste ons duidelijk te maken in welke hoek we het probleem moeten zoeken of in welke richting de oplossing! Waar wil jij je van laten afleiden? Wat wil je niet zien of aankijken? Wat wil je verstoppen? Heb je de afleiding nodig om de confrontatie met jezelf te vermijden en kan je er nu niet langer om heen? Heb je er ooit zo naar gekeken?

Wat je aandacht geeft groeit

En pas op wat je zegt. Als je dit maar blijft herhalen dan voed je het onbevredigende gevoel. Het gevoel dat je nu niet alles kunt doen. Dat maakt somber en neerslachtig. Wat je aandacht geeft, groeit. De kunst is om mee te bewegen met dat wat is. En lukt dat moeilijk, kijk dan eens welke negatieve en sombere gedachten je hebt, welke belemmerende overtuigingen en angsten etc. jou hierbij in de weg zitten, schrijf ze op en geef ze allemaal een cijfer tussen de 1 en de 10. 1: ik heb er geen last van, 4: normaal/wat de meeste mensen voelen en 10: ik ga er bijna aan onder door.

Ik nodig je vervolgens van harte uit om ze met mij te onderzoeken en te ontdekken hoe je echte vrijheid kunt LEVEN vanuit je hart!

Vanavond weer een persconferentie waarin we horen of en zo ja wanneer enige versoepelingen mogelijk zijn. Laat jezelf geen worst voor houden. Het leven is NU! Vandaag.